Blog > Komentarze do wpisu

Paluchy czosnkowe

Znalazłam przepis na paluchy czosnkowe tutaj i był to strzał w samą dziesiątkę. Zniknęły w oka mgnieniu. Czy znajdziecie lepszą recenzję?

 

 

pcz1

 

PALUCHY DROŻDZOWE

kostka świeżych drożdzy

2 łyżki cukru

2 szklanki ciepłego mleka

1 kg mąki

2 jaja

olej

ser żółty


na miksturę czosnkową do smarowania paluchów:

2 jaja

oleju, tyle co roztrzepanych jaj

kilka rozgnięcionych ząbków czosnku

zioła prowansalskie


1. W bardzo dużej misce zrobić zaczyn: wymieszać pokruszone drożdze z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i z 2 łyżkami mąki.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać roztrzepane jajka, pozostałe mleko i mąkę.

Wyrobić ciasto (ja to robiłam używając miksera), można dodać odrobinę oleju, by ciasto odstawało od ręki.

Odstawić na ok 15-20 minut do napuszenia (tak nazywam lekkie wyrośnięcie).

pcz2

2.Odrywać po niewielkich kawałkach ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy i kroimy w paski (2-3cm szerokości, długości ok 10 c

pcz3

 

3. Każdy pasek smarujemy miksturą czosnkową, składamy na pół (posmarowaną stroną wewnatrz) i skręcamy w przeciwną stronę.

4. Kładziemy na blaszkę, ponownie smarujemy miksturą i kładziemy na wierzchu ser.

pcz4

p cz5

5. Pieczemy w temperaturze 180 stp. ok  15 minut, czyli aż bedą złociste.

pcz6


Smacznego!!!

 

Kilka uwag:

1. Z podanych proporcji wychodzi około 50 paluchów (jak to w życiu często bywa, wszystko zależy od wielkości), ja zrobiłam z polowy porcji.

2. Do sporządzenia mikstury użyłam zamiast ziół prowansalskich własnej mieszanki suszonych bazyli, oregano i tymianku.

3. Specjalne podziękowania dla Szanownego Małżonka- fotografa tej paluchowej sesji. Gdybyście wiedzieli jak malutka jest nasza kuchnia, tym bardziej docenilibyście jego starania.

 

 

niedziela, 24 stycznia 2010, stateczna_panienka
Tagi: gotowanie
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Anusia, dzo28.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/28 13:06:57
Witam robiłam według takiego przepisu tylko wzięłam z innej strony ale przepis ten sam. Ja to troche urozmaicam dodaje ser żółty do środka i czosnek granulowany, jak ktoś lubi można dać kawałeczek szynki lub szpinak usmażony z czosnkiem. po zwinięciu spowrotem smaruje miksturą i posypuje czosnkiem granulowanym. wychodzą jak w pizzeri grześ. PYCHA!!!!
-
Gość: rabim7, aggc253.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/23 19:34:46
niezłe wypróbowałem ale ktoś zapomniał o SOLI !!! ja daweł na oko i mało. Osobiście do środka dodałbym jeszcze drobno siekane krewetki i fete. Ja używałem zalewe olejową z czosnkiem z krewetek i nieźle wyszło - kupione w biedronce.

MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com